Brød


Rugbrød Seminarie




Ingredienser: 1 brød

l. dag:

333 g lunkent vand (3 3/4dl)
125 g. surdej' (ca.1 1/4dl)
125 g. skårne rugkerner (2½dl)
25 g. hele rugkerner (½dl)
37,5 g. fuldkornsrugmel (3/4dl)
162,5 g. hvedemel (3dl)
1 spsk. salt
1½ tsk. sukker

2. dag:

1,25 dl. lunkent vand
250 g. groft rugmel (5dl)


Fremgangsmåde
Vandet blandes i et stort fad med salt, sukker og surdej. Derefter blandes hele og skårne kerner i, så rugmelet og til sidst hvedemelet.
Dejen henstår nu under låg l 24 timer.

2 dag:
Vandet blandes i dejen. Med hænderne æltes melet i. Mængden bliver for stor til køkkenmaskine, og konsistensen for lind til æltning på bordet
- altså: med hænderne... 

Nu tager man ca.125g g dej' fra i et sylteglas med snaplåg - man drysser med salt for holdbarhedens skyld og kan nu sagtens gemme surdejen 
i køleskab i op til 4-5 uger (og minimum er l uge, for at opnå den rette surhed) , evt. kan man på et tidspunkt tage en portion fra til nedfrysning.

Resten af dejen puttes i form 1½l, glattes med en våd hånd, prikkes med gaffel og hæver i 4 timer et nogenlunde lunt sted, inden man pensler med olie.

Bager nederst i ovnen ved 190?C (over og unndervarme) i 1½ timer, heraf den sidste ½ time under stanniol.
Brødet skal have en midtetemperatur på 97 g C - så er de færdige.

Det færdige brød 1 stk-(ca. 1,5 kg) er meget velegnede til frysning -ja, de er faktisk bedst og mest skærevenlige, når de har gennemgået en 'modning' 
i fryseren.

Er man lige kommet til at overse 2. dagens forløb, kan man lade brødene hæve i 12-14 timer i køleskab i stedet for de 4 timer det lune sted, 
ligesom det ikke gør alverden at 'flexe' l. hævning mellem 22 og 26 timer.


Lav Surdej:se her

Surdej:
bland en melblanding af 2/3 hvedemel og 1/3 rugmel - feks:
400g hvedemel og 200g rugmel
 rugmel = Dansk rugmel groft fra Valsemøllen

1 plast eller glas beholder m låg - 1 liter

Dag 1:Morgen
100 g melblanding
100g lunken vans

Skrab kanrerne ned. Lad bøtten stå på bordet uden låg 4 timer
Sæt låget på og sæt den et lun sted til næste dag.

Dag 2: Aften
Vej 75 g af dejblandingen og tilsæt
75 g melblanding
75 g lunken vand
Sæt låg på og sæt den et lunt sted

De næste 3 dage gør du som Dag 2 - 2 gange om dagen
Efter dag 3-4 ser den død ud men det er normalt

Fortsæt med at fodre
Sæt en streg på bøtten efter fodring og
en anden streg dobbelt så højt oppe

Når dejen fordobler sin størrelse på 6-7 timer
er den klar til brug

Surdejen er stærkest 4-6 timer efter fodring



Rugbrød




Sidst Uploadet:
Wednesday November 17 2021 13:03:56

Sidst Redigeret:
4-2-2021



4